Network Menu

Nyhetsbrev SWEA Paris

Kära Paris-Sweor!

Torsdagen den 4 mars ägde SWEA Paris årsmöte rum.
Hälsningen från SWEA Paris styrelse inleddes på samma sätt för exakt ett år sedan efter årsmötet 2020 – det som verkade så magiskt då – tjugo tjugo!
Då kunde vi fortfarande träffas hur många vi ville, var och när vi önskade, vi kunde gå på restaurang, på bio, teater, museum…
Inom SWEA Paris, som ju var på vippen att inte kunna fortsätta sin verksamhet, eftersom kandidater till styrelsens nyckelposter saknades, hade vi precis löst krisen och lyckats få en ny styrelse med ny ordförande, ny vice ordförande och sekreterare samt ny kassör.
Inte kunde vi då i våra vildaste drömmar ana hurdant året vi hade framför oss skulle bli!
Vi ställdes snabbt inför en annan helt annorlunda kris och en stor utmaning. Den sanitära, den som överrumplade oss och vällde in som en ångvält bara några dagar efter årsmötet, den som vi inte alls hade räknat med. Den som lamslog alla våra aktiviteter, tvingade oss att ändra vår livsstil, våra vanor och samtidigt fick oss att lära oss att ”umgås” på andra sätt, via det digitala Zoom bl.a.
Nu har vi precis blåst ut det första eländiga ljuset i den lika eländiga Corona-tårtan.
Vi har alltså även avverkat årsmötet, denna gång via Zoom den 4 mars 2021.
Många av våra medlemmar har lärt sig Zoom-tekniken och upptäckt att den fungerar, inte svårt alls!
Därför var vi extra glada att se att så många av er ställde upp på vårt Zoom-årsmöte! Visserligen träffades vi enbart via våra skärmar, inte på Klubben där vi hållit våra årsmöten de senaste åren, ej heller i Svenska Kyrkan som vi hade som nödlösning i år, utan någon härlig ”Skagen med ett glas vin efteråt”… men i alla fall. Vi var 32 av våra 69 hittills registrerade medlemmar, som slöt upp via Zoom, samt 7 som sänt fullmakt. Ett mycket bra resultat med hänsyn till de aktuella förhållandena.
Ett STORT TACK till alla er som kunde vara med!

 Årets styrelse har samma stomme som förra årets, men har berikats med tre nya medlemmar vilket vi är väldigt glada för. Alla tidigare styrelsemedlemmar blev omvalda och fortsätter med glädje i ytterligare ett år att försöka leva upp till medlemmarnas förväntningar och utverka så mycket som möjligt. I ”den administrativa ordningsföljden” ser styrelsen ut så här:

. Marja SOUQUIERE (jag själv), omvald som avdelningsordförande.
. Tina DARCEL, omvald som vice ordförande och sekreterare.
. Sara BUSSENOT, omvald, även hon till sin dubbla funktion som medlems- och utskicksansvarig, dessutom som kassör.
. Birgitta MORIN-BJÖRKLUND, som sedan flera år innehaft posten somwebbansvarig med arbetet med hemsidan och layout, även medlem i programgruppen, fortsätter tills vidare med hemsidan, snart med hjälp av en ny styrelsemedlem, som så småningom skall ta över den uppgiften. Mer om henne nedan. Birgitta fortsätter att arbeta i programgruppen.
. Barbro ALSEN och Margaretha JOHNSSON återfinner vi i programgruppen, där de i många år utfört ett krävande arbete och försett oss med spännande, intressanta och givande programpunkter. De har alla lovat fortsätta att hålla i programmet, en inte så liten utmaning i dessa Corona-tider…!
Endast Lillebil de la PORTBARRE lämnade enligt sin önskan styrelsen och programgruppen under sommaren 2020. Om vi hade kunnat ha ett ”fysiskt” årsmöte hade hon blivit avtackad med en fin bukett blommor, nu får den bli virtuell i stället. Tack Lillebil!

Jag riktar ett stort tack till alla ovannämnda för att vi under detta krångliga pandemiår tillsammans lyckats stå emot och klara oss igenom det, var och en på ett helt fantastiskt sätt! Nu gäller det att med nya krafter och innovationsvilja åter göra sitt bästa för att, i väntan på att allt skall ljusna och bli bättre, kunna träffas och ses under säkra former.

Styrelsen har dessutom utökats med följande tre förmågor, som med sin breda kompetens, vilja och ett välbehövligt yngre syn- och tänkesätt kommer att medverka till att förnya och ytterligare vidga SWEA Paris aktiviteter.
Vi har således glädjen att önska följande styrelsemedlemmar varmt välkomna:
 . Cécile TAILBOT, som progressivt kommer att ta över Birgittas roll som webbansvarig, samtidigt medlem i programgruppen med inriktning SWEA Professional.
. Anna HULTGREN, programgruppen med inrikting SWEA Professional.
. Jeanette JANSSON, programgruppen med inriktning SWEA Professional.

Ni kan ”träffa” oss alla på SWEA Paris hemsida!

Som final på årsmötet hade vi det stora nöjet att förklara SWEA Professional Paris invigt! Visserligen utan smällande champagnekorkar eller nersinglande färgglada ”confettis”, men klart är att dynamiken och viljan finns där att åstadkomma något inom denna specifika intressegrupp, med målsättningen att skapa en mötesplats särskilt för de medlemmar som är intresserade av affärsrelationer och företagande. Oavsett ålder och över våra SWEA-gränser med det internationella i siktet!

Tack vare Tinas energi och drivkraft har nu denna intressegrupp äntligen kunnat starta även i Paris. Tillsammans med hennes Professional-arbetsgrupp kommer SWEA Paris att synas ordentligt på den internationella Professional-kartan, det är jag övertygad om!
Vintern går nu mot sitt slut, våren är här om några dagar, värmen och de långa ljusa dagarna är på väg tillbaka.

Jag önskar er alla en trevlig vår med SWEA Paris!
Marja
mars 2021

 

Kära Paris-Swea!

Jag hoppas att Din jul blev fridfull, fin och så ”god” som vi hann önska ett flertal gånger innan själva julhelgen inföll.
Nu har vi alldeles nyss tagit steget över tröskeln till det nya året 2021!
För ett år sedan väntade vi med spänning på det då nya året 2020 – tjugotjugo – det som skulle bli så glatt och evenemangsrikt och som vi alla hade stora förväntningar inför.
Det började bra. Några av oss var i januari på Théâtre de l’Odéon  och såg Tchekovs Onkel Vanja, framfört på originalspråket ryska men med fransk text som löpte i ett band ovanför scenen. Andra lyssnade till Concert Quatuor Zahir på Hôtel des Invalides eller besökte det fantastiskt fint nyrenoverade Musée d’Art Moderne.
I februari hade vi midvinterfest! Ni minns, den där julfesten som vi inte kunde genomföra i december p.g.a. den långdragna  transportstrejken och som i stället  förvandlades till midvinterfest. Och oj, vad roligt vi hade! God julmat serverades av festkommittén och vi sjöng sånger av hjärtans lust. Inga hej tomtegubbar,  men istället drog Birgitta Lindqvist entusiastiskt med oss i härliga Evert Taube-sånger, och det kändes plötsligt helt rätt! Det var också dags för teater igen under Lillebils ledning, nio av er såg Harold Pinters Trahison. Vi hann även avnjuta Affärens mumsiga, ljuvliga semlor under mycket prat och skratt.
Så följde åter en konsert i mars månad plus en mycket intressant kulturpromenad i 17:e arrondissement under Barbros kunniga ledning. Vi hade några dagar tidigare klarat av vårt årsmöte, där Hélène, vår förra ordförande, och jag själv som helt nyvald, på skoj utförde en ”hälsa-med-fötterna-och-armbågarna-dans”. Vi hade ju nyss sett hur man kanske skulle börja hälsa på varandra i framtiden i stället för att kramas eller kindpussas, för enligt radio, TV och press var det något underligt, ganska agressivt virus som härjade långt bort i Asien och som kanske höll på att närma sig oss. Men asch, så farligt verkade det inte, inte då i alla fall, det kändes alltjämt väldigt avlägset…
Därefter lamslogs ALLT på bara några dagar, det behöver jag inte påminna någon om. Vi levde i ett slags vakum i flera månader, och väntade på att det skulle bli bättre. Vi ändrade våra vanor, lärde oss så småningom använda Zoom för att träffas på våra Zoom-fika som hann bli ganska många innan sommaren, vi tog inte längre något för givet.
Våren gick, likaså sommaren med några lättnader. Hösten gjorde sitt intåg och vi var ganska optimistiska. Flera av våra programpunkter kunde vi genomföra: kulturpromenad i Albert Kahn-parken, författarafton hemma hos Birigitta Lindqvist, promenad i Paris täckta passager, besök på Christian Louboutin-utställningen – skokonstnären med de röda skosulorna, ni vet – och även besök på Palais Galliera för att beundra Coco Chanels kreationer. Därefter blev det stopp igen.
Programgruppen – Margaretha, Birgitta, Barbro – tillsammans med oss andra i styrelsen, har haft ett väldigt sjå med att ställa in, skjuta upp, omplanera… Sara, som ansvarar för att mejlen kommer ut till Dig och alla andra  med all nödvändig information, har verkligen inte legat på latsidan, det har Du nog märkt!
Under hösten tog vi åter upp våra Zoom-träffar, för att fika tillsammans digitalt och utbyta åsikter, känslor och erfarenheter via våra skärmar. Det ersätter inte på långa vägar de fysiska träffarna, men det är trots allt bättre än ingenting alls. Även de flesta av våra styrelsemöten ägde rum digitalt.
Under hösten har  vårt nytillskott, vår vice ordförande Tina, med stor energi ägnat sig åt att komma igång med en Swea Professional-grupp i Paris. Hon organiserade bl.a. det allra första informationsmötet, via Zoom, vilket lockade flera av våra Sweor och till vår stora glädje framför allt många helt nya yngre medlemmar. Det här kommer att bli spännande!  Mer om det får Du höra på årsmötet, som är planerat äga rum den 4 mars.
Till sist var det  ett flertal som aktivt deltog med berättelser, recept och tips, för att hjälpa till att skapa trevlig julstämning på vår hemsida, denna så underliga, annorlunda jul 2020. Varmt tack för alla bidragen, hoppas de har lyst upp tillvaron för er! Tomtenissarna som gjorde att det hela fungerade skall också ha ett stort tack, det var Sara som sände ut alla mejlen och Birgitta som satte in allt på vår hemsida och ordnade fina illustrationer.
Trots att tjugotjugo blev så annorlunda än vad vi hade kunnat föreställa oss och inneburit stora uppoffringar och utmaningar för många, vill jag framför allt lyfta fram alla de fina, gyllene, positiva tillfällen vi upplevt tillsammans under årets lopp.
Nu ställer vi hoppet till 2021! Glöm inte att ta vara på det vi har, här och nu. Och hör Du, nu börjar  dagarna bli lite längre och ljusare igen… Jag säger som Carl XVI Gustaf i sitt jultal: Håll i! Håll ut!

Välkommen till ett nytt år med SWEA Paris. Ett riktigt Gott Nytt År önskar jag Dig tillsammans med styrelsen!

Marja
2.01 2021

 

Kära Paris-Swea!

Morgnarna har blivit lite kyligare, mörkret lägger sig tidigare på kvällen, men alltjämt har vi härlig sommarvärme på dagarna. Hösten är på intåg, men än kan vi fortsätta njuta av sommaren.
Jag hoppas först och främst att du och dina närmaste mår bra och är vid god vigör. Jag hoppas också att sommaren blev fin och avkopplande för alla Sweor, hur och var ni än tillbringade den. Tillsammans med styrelsen önskar jag dig

Välkommen tillbaka till SWEA efter sommarlovet! 

Att år 2020 blir en väldigt annorlunda årgång har vi redan förstått.
Styrelsen tillsammans med festkommittén hade börjat planera för vår traditionella tillbaka-till-stan-träff, som vi i år hade tänkt skulle äga rum den 18 september i Svenska Studenthemmets fina trädgård i Cité Universitaire. Ja, vår inbjudan var faktiskt klar och låg i startgroparna för att bli utskickad till er alla. Då kom beskedet från Studenthemmet att de tyvärr inte kan ta emot oss p.g.a. de rådande sanitära förhållandena som förbjuder dem att ha folksamlingar överstigande 10 personer samt att det skulle vara svårt att respektera alla s.k. ”mesures barrières”.
Så tyvärr tyvärr… vi har försökt tänka ut någon ”plan B”, som tillåter oss alla att träffas efter sommaren, äta en liten bit och ha trevligt, under säkra förhållanden, men tyvärr har har vi kommit fram till att vi måste avstå från vår tillbaka-till-stan träff i år, det  är inget att göra åt.
Men vi behåller vårt goda humör, är optimistiska och ser fram emot hösten och de evenemang som programgruppen har arbetat på under sommaren!
Här kommer därför ett litet axplock – huller om buller! – med något av det vi hoppas kunna erbjuda er inom de närmaste månaderna.

  • Några museibesök under vår duktiga guide Danielle Doré-Petits ledning: ”Cézanne” på Musée Marmottan samt ”Turner » på Musée Jacqmart André
  • Lunchkonsert i Hôtel des Invalides
  • Mingel hemma hos Birgitta Lindqvist som presenterar sin nya roman
  • Besök i Albert Kahn-parken
  • ”Tre Sweor berättar” om sina föräldrars flykt från hemlandet
  • Besök i någon ”passage couvert” tillsammans med Anne Kolivanoff
  • Utställningen i la Porte Dorée över den celebra skokreatören Christian Louboutin, ”han med de röda skosulorna ni vet”…

Vi hoppas kunna bjuda på ytterligare någon ”historisk” höstpromenad, kanske något teaterbesök, en  gallerirunda och ett spännande föredrag av en Swea-stipendiat…. vi fortsätter jobba vidare på programmet!
Håll därför regelbundet utkik på era mail samt på vår hemsida! Vi har ju dessutom lärt oss att allt går nu inte alltid precis så som vi önskat och måste vara beredda på i sista minuten inställda evenemang eller förändringar.
Men som sagt, låt oss vara optimister och hoppas att så många som möjligt  av de planerade evenemangen kommer att kunna äga rum.

Tillsammans med styrelsen ser jag fram emot att snart åter få träffa så många Paris-Sweor som möjligt!

Er ordförande Marja
september 2020

Kära Paris-Sweor!

Vårsäsongen närmar sig sitt slut, sommaren är snart här.
En sådan underlig vår vi har upplevt! Vem kunde ana att bara knappt 10 dagar efter årsmötet, strax efter den nya styrelsens tillträde, allt skulle avbrytas abrupt och möjligheterna att träffas fysiskt skulle upphöra helt. Coronavirus, Covid-19, pandemi!
Alla våra evenemang och aktiviteter blev hastigt inställda på obestämd tid.
Vi lärde oss snabbt att använda en ny vokabulär : confinement, déconfinement,  gestes barrière, distanciation sociale… Gå ut inom en 1 km-begränsad radie max 1 timma om dagen och med ”attestation de déplacement dérogatoire » i fickan. Umgås med nära och kära enbart via FaceTime, Skype, Zoom, WhatsApp samt ”den gamla vanliga telefonen”.
Vår tids pandemi är den första där människorna hemifrån kan följa utveckligen dagligen via media och nätet och lätt kan nås av myndigheternas råd och rekommendationer.
La Direction Générale de la Santé, Folkhälsomyndigheten,  levererade sin hälsobulletin varje dag, med skrämmande siffror som bekräftade  det sanitära läget och det som höll på att hända.
Denna långa och för många oroliga period har inneburit tuffa utmaningar för oss alla, både individuellt och kollektivt.
Kanske är vi inte alla mottagliga eller känner behov av SWEA, men jag tror att vår avdelning har kunnat kännas extra viktig för några av er under denna period.
I styrelsen har vi försökt att med våra enkla medel göra tillvaron något lättare med de tips, råd och länkar som på ett tidigt stadium förmedlades till alla via  ”hemmanöjen i Corona-tider”. Vi har också ordnat flera Zoom-möten, våra digitala fikor, där Birgitta, Sara och Tina med energi har agerat värdinnor. Jag vill rikta ett särskilt tack till dem.
Livet stannade upp under flera veckor, ingen trafik, allt var stängt och stod stilla, det var ibland lite overkligt tyst. Något positivt förde detta trots allt med sig. Minskad luftförorening, naturen började ta över… och rävarna på Père Lachaise kyrkogård fick ungar! Kyrkogårdsförvaltningen gör nu allt för att den lilla rävfamiljen skall stanna kvar.
Sommaren står för dörren. Normalt betyder det avslutningsklädda barn, studenter som jublande springer ut iklädda sina vita mössor…
”Den blomstertid nu kommer….. / I denna ljuva sommartid…/
Sjung om studentens lyckliga dar…och den ljusnande framtid är vår”…
Nu har vi kunnat skönja ljuset i ”slutet av tunneln”. Betyder det att framtiden är ”ljusnande”? Genom var och ens deltagande och positiva krafter  kan vi gemensamt göra så att studentsångens hoppfulla toner kommer att uppfyllas.
Vad är svensk sommar? För mig är det midsommar, sill, färskpotatis, jordgubbstårta, krusbär, färska Smögenräkor, måsarnas skriande och skränande, ljusa sommarnätter, kräftskivor, salta vågors skvalp mot de solvarma granitklipporna i Bohuslän, barnbarnens plums i vattnet från bryggan när de stolt ropar  ”Mormor, se så långt jag kan simma !”, maneter ibland,  också mygg ibland, Taubevisor – både Evert och Sven-Bertil -Sommar i P1 och strilande svalt regn någon dag….
Jag vet ännu inte om denna sommar kommer att bli riktigt som den brukar.
Kära Paris-Swea, var du än kommer att befinna dig i sommar, önskar jag dig tillsammans med styrelsen en riktigt fin sommar och välkommen tillbaka i höst!
Vi kommer starta säsongen med vår traditionella tillbaka-till-stan-träff, en lunch som festkommittén kommer att ordna den 18 september i Svenska Studenthemmet i Cité Universitaire.
Vår duktiga programgrupp – Margaretha, Barbro och Birgitta – arbetar aktivt med att sätta ihop höstens program.
Jag vill passa på att varmt tacka både festkommittén och programgruppen som, trots att de egentligen inte hade för avsikt att fortsätta sitt engagemang efter den 30 juni, accepterar att ”gå på övertid” fram till årsslutet.
Håll således utkik på hemsidan och dina mail i slutet av sommaren, så att du kan boka datum till de evenemang som vi förhoppningsvis kommer att kunna erbjuda.
Trevlig sommar! Och alltjämt, ta väl hand om er och era närmaste!

Marja med styrelsen
juni 2020

Kära Paris-Sweor,

Torsdagen den 5 mars ägde SWEA Paris årsmöte rum.
Ett 20-tal medlemmar hade kommit till Svenska Klubben för att dricka välkomstdrink, lyssna på redovisningar, äta en liten bit ”Skagen” och naturligtvis rösta fram en ny styrelse. Aftonen avslutades under muntra skratt med ett litet lotteri med en hel del ”SWEA-prylar” bl.a.
Hélène Mjörndal avtackades varmt efter att ha varit vår ordförande i fyra år, under vilka hon varit passionerat engagerad i SWEA med höga krav på sig själv och verkat på många fronter. Ibland kändes det faktiskt som om SWEA höll på att sluka henne ”med hull och hår”…
Det kan inte ha undgått någon att det varit svårt att hitta kandidater till en ny styrelse, ingen trängsel om platserna direkt…
Därför är vi glada att kunna presentera den nya styrelsen för er!
Det är inte artigt att börja med sig själv, men eftersom jag blev vald till
ny avdelningsordförande, så måste jag väl börja med det… jag, alltså
Marja Souquière, som haft förtroendet att vara skattmästare i fem år,
de två senaste åren även vice ordförande.
Tina Darcel, vår alldeles färska, unga medlem som redan visat prov på mycket energi och initiativförmåga, valdes till sekreterare och vice ordförande.
Sara Bussenot, också ung styrelsemedlem som är vår mycket duktiga och engagerade medlemsansvariga sedan ett år, blev omvald, även hon till en dubbel funktion. Sara fortsätter som utskicks- ochmedlemsansvarig och samtidigt som skattmästare.
Birgitta Morin-Björklund, som sedan flera år innehar den viktiga funktionen som ansvarig för hemsida och layout, även medlem i programgruppen, fortsätter som vår oumbärliga ansvariga för hemsidan.
De övriga i programgruppen – jag tar dem i bokstavsordning för att inte riskera bli osams med någon…
Barbro Alsén, Lillebil de La Portbarré och Margaretha Johnsson,
som alla har gjort ett fantastiskt arbete i många år och försett oss med spännande, intressanta, givande programpunkter, har lovat hålla i programmet t.o.m. sommarlunchen i juni. Därefter behövs det förstärkning från andra villiga medlemmar !!!
Detta är således en varningssignal som vi kommer att förnya längre fram.
En ny styrelse är bra, men utan programgrupp kan den inte fungera!
Jag vill emellertid visa optimism och säga att vi trots allt är hoppfulla. Det vore så roligt om denna nya styrelse kunde bli en länk från det SWEA som funnits så länge i Paris, som givit så många så mycket, till framtidens SWEA där unga, dynamiska krafter, tillsammans med dem som varit med längre, kan verka tillsammans och vara till glädje för både de äldre och de yngre generationerna och föra SWEA vidare.

Vi önskar er en trevlig vår med SWEA Paris !
Marja med styrelse
10 mars 2020

Kära Paris-Sweor!

Ett gott, friskt och lyckligt nytt år önskar vi er alla !
Vi vill väl att « tjugotjugo » ska bli ett glatt och evenemangrikt år för SWEA Paris, men för att få SWEA att leva vidare måste alla ställa upp och dra sina strån till stacken.
Vi har fått flera nya, unga styrelsemedlemmar, och det är naturligtvis väldigt  glädjande och stimulerande, bl.a. Tina Darcel vårt allra senaste entusiastiska nytillskott, samt styrelsemedlemmarna  Binta Jacobsenoch Sara Bussenot som är medlems- och utskicksansvarig.
Trots de här nytillskotten måste större delen av styrelsen förnyas på årsmötet som är planerat till den 5 mars. Detta gäller framför allt de oumbärliga posterna, d.v.s. ordförande, kassör och sekreterare som alla sitter på övertid. Det är också dags för  de flesta medlemmarna i programgruppen att ersättas av nya, entusiastiska krafter.
Ni ska veta att det är jätteroligt att sitta i styrelsen ! Man lär sig mycket, håller sig uppdaterad om svenskrelaterade evenemang i Paris, har trevligt vid mötena och får tillfälle rådbråka sin svenska, något som kan vara nog så viktigt !
Tänk inte “ jag har väl inget att komma med ”, tänk i stället “ va’ kul det låter att kunna vara med och bidra till SWEAs fortlevnad och föryngring. Jag gör ett försök och anmäler mitt intresse.”

Du behövs !
Skicka ditt svar till birgitta.morin(Replace this parenthesis with the @ sign)neuf.fr
Varma hälsningar
SWEA Paris styrelse – 8 januari 2020

 

Hej Kära Paris-Sweor!

Det är inte bara ordförande i Paris som suttit de maximala fyra åren utan många regionsordförande varav vår egen och vi får nu Petra Cato från Luxemburg som ledare för vår MEMA. Om två månader är det dags för en stor del av vår styrelse att bli ersatt och jag tror att det kommer att bli väldigt bra för alla medlemmar att vi får in nya yngre krafter, som naturligtvis kommer att vara måna om att fortsätta med de mest populära aktiviteterna och lägga till nya.  Precis som det ska vara och kan bli när det finns tillräckligt många som önskar förändring och lyckas få stöd att genomföra dem.  Det finns önskan och rekommendation att låta de som har nyckelposter i styrelsen finnas som en aktiv resurs under en stor del av första året vid tillträdet av nya ordförande och kassörer och sekreterare.  Upp till de avgående och tillträdande att bestämma hur.  Det blir ett eller två regionsmöten på nätet innan vårt eget årsmöte den 5 mars, med möjlighet till erfarenhetsutbyte från våra MEMA-avdelningar.
Kära bokklubbar: Vill ni vara snälla och rapportera era möten till styrelsen. Ordföranden går fint. Vi fick tillsägelse i Dubai att alla aktiviteter ska med i statistiken, som vi lämnar vid ett antal tillfällen under året till regionen och sedan vidare till International.
De vill att det ska synas när Sweorna är aktiva, även i en mindre grupp.  Försökte protestera då jag inte vet om ni vill ha det besväret, men protesten avslogs, så tack för en så korrekt uppgift som möjligt om antalet möten i er intressegrupp.
Vi hoppas verkligen att strejkerna ska vara slut i januari så att vi inte behöver ställa in någon aktivitet av rädsla för att det inte går att ta sig till och från Paris.
Fem tappra styrelsemedlemmar av nio kommer att ha styrelsemöte den 30 december då vi inte kunde träffas tidigare under månaden på grund av transporterna.  Sedan får vi hitta ett datum för den fest som ska ersätta julfesten.
Vill inbjuda alla som har behov och lust att röra sig minst en gång i veckan men inte riktigt kommer iväg, att tillsammans med mig ge er ut på en timmas vandring i snabb takt en förmiddag i veckan och kanske mera om tiden räcker till.
Anmäl ert intresse att från den 13 januari börja motionera för att må bra fysiskt och psykiskt! Det kombinerat med museibesök  och andra kulturella aktiviteter är en fin krydda på tillvaron.

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!
önskar Hélène, ordförande  – SWEA Paris
23 december 2019

Kära Paris-Sweor!

Om ytterligare ganska många veckor kan vi träffas i Paris igen efter sommaruppehållet!
Nu är många av er på semester någonstans. Kanske betyder semester att göra så litet som möjligt. För egen del har jag ordnat det så att jag inte behöver besöka någon motionshall för att hålla kroppen i trim och få litet lagom muskler. Gjorde jag allt som behövs här på tomt och underhåll av fasader så skulle jag se ut som « stål-mormor » !
Litet SWEA: snart Sverigemiddag dit jag åker om några dagar och det är i alla fall en Paris-Swea som också anmält sig. Vi kan berätta för er i september om ni vill!
I sommar är en av böckerna jag läser Hjärnstark. Jag vill gärna hålla såväl kropp som hjärna och min mentala hälsa i bra skick och enligt denna bok, vars författare var sommarpratare i radion, så är bästa sättet att motionera minst några gånger i veckan och bäst effekt får du av att höja pulsen men även en normal promenad i en halvtimma ger effekt!
Så nu återkommer jag till er alla med förslaget att tillsammans ta en regelbunden snabb promenad eller in-lines-åkning på Seines vänstra kaj med start vid Alma-bron. Anmäl ert intresse så bestämmer vi veckodag och hjälps åt så att den där extra promenaden blir av. Det behöver inte ta mer än en timma inklusive en liten pratstund för att hälsa på varandra. Den som har tid kanske förlänger med en kaffe någonstans i närheten eller medhavd. Det är så lätt att andra sysslor äter upp timmarna om man inte bestämt möte.
Som alltid är det välkommet att ni engagerar er för att SWEA ska utvecklas. Om de som gett sin tid åt att göra programmen sedan flera år tvingas att fortsätta så får ni räkna med att det blir svårt att kräva förändring i programutbudet. Det finns många anledningar till att 4 år är den tid som är bestämd för våra styrelseuppdrag. Jag avgår i februari 2020 och det är hög tid. Det är också det år då jag hoppas bli 75 och nog finns det yngre krafter som bättre kan föra SWEA vidare in i nästa decennium efter att vi firat SWEA 40 år!
Kom med förslag på kandidater. Ni själva eller någon ni tycker vore lämplig för styrelsejobb och som gärna ger av den tid de säkert inte alls har, men ändå kan tänka sig att undvara! Det ligger en del sanning i att « Om du vill få något gjort så fråga den som är mest upptagen! »
Jag hoppas på stor uppslutning den 17 september, då Ulrika ger oss information av gällande lagar och det kan vara av stort intresse att försöka bena ut när fransk eller svensk lag gäller för oss som hör hemma i båda länderna på olika sätt.
Ta väl vara på er och låt oss tillsammans ha så trevligt vi bara kan – och kom till de aktiviteter programgruppen lyckas planera in under hösten! Ge konstruktiv kritik till oss så gör vi vad vi kan för att förbereda för nästa styrelse 2020.

Varma hälsningar
Hélène
ordförande SWEA-Paris
6 augusti 2019

 

Hej alla Paris-Sweor!

Ett riktigt Gott 2019 önskar jag er!

Är det någon ny eller gammal medlem, som vill komma in i styrelsen så kasta er över dator eller telefon och kontakta oss i styrelsen! Vi välkomnar er. Kanske är det någon som är beredd att efterträda mig redan vid årsmötet den 14 februari? Flera poster är lediga och nu, när jag varit så osynlig i min kommunikation med er sedan julfesten i december, kanske det känns som om ni kunde göra mitt jobb minst lika bra!?

Före jul uppmärksammade jag att Cathrine Deneuve säljer sina Yves St Laurent-kläder på Christies och att en gratis visning äger rum mellan den 19 och 24 januari hos Christies på avenue Matignon. Då jag bor sju minuter därifrån går jag gärna dit några gånger tillsammans med några i taget. Kanske hinner vi med en fika också. Jag tycker att det kan vara roligt men är övertygad om att Christie’s inte accepterar en organiserad grupp med ett tiotal av oss på en gång. Hoppas det blir några besök tillsammans.

Redan den 1 februari blir det ett intressant föredrag av en kunnig svenska Susanne Öhrn om « Hjärnan och Alzheimer » med möjlighet att ställa frågor. Det blir på kvällen, kl.18.30,  på Svenska Klubben. Detta har vi planerat i mer än ett år, så passa på nu när vi fått det att fungera!

Under 2019 firar SWEA 40 år och då händer flera saker. En resa till Sicilien, 22 – 29 maj, har sista anmälningsdag den 15 januari och det är Elizabeth Cederholm i Rimini som är organisatör och några av oss har haft henne som duktig guide tidigare i Bologna och längre tillbaka i Rimini. Titta på hemsidan för detaljer. Det är ett privat arrangemang liksom de årliga Sverige-resorna, men det är för Sweor!

I maj månad har vi planer i Paris för det internationella/lokala firandet av SWEA 40 år. Förhoppningsvis kan vi föreslå något som passar de flesta av er. Datum är den 11, men det finns tre nära datum att välja på för att göra det lättare för de 70 avdelningarna runt om i världen att fira. Vi kommer att filma med våra mobiler och så klipps det ihop till en enda film om firandet över världen.  Den kommer att finnas på hemsidorna. Eftersom jag inte fått bekräftelse på att vår önskan om tid och plats kan infrias, väntar jag med mera detaljer. Hoppas det kan blir något festligt och roligt och vi ska vara vitklädda är det sagt!

I juli äger årliga resan i Sverige rum till och i det vackra skånska Bjäre. I mars månad kommer alla detaljer och anmälningsblankett på Internationals hemsida. Redan finns en del klart där.

Det blir också Sverigemiddag i Stockholm 9 augusti. Då fortsätter firandet. Avslutas gör det i Dubai på världsmötet 14 -17 november. Alla uppgifter finns på Internationals hemsida och det förefaller bli väldigt välorganiserat. En av våra medlemmar har redan planer på att deltaga och det vore väldigt roligt om det blir flera från Paris. Gå in och titta på programmet. I vår kan man även besöka Bangkok – 30 mars – på årsmötet där.

Men åter till Paris!

Hör av er på alla möjliga sätt om ni vill vara med i styrelsen!  Fortsätt att komma till våra aktiviteter och om ni har lust att vara med i någon intressegrupp så säg ifrån. Det har varit ett fåtal matlagningar och det har varit ganska många promenader.
Det finns intresse för att spela bridge. Hör av er till mig om ni är intresserade så skickar jag vidare till en kunnig bridgespelare som kan organisera det antal som behövs.
Om det är någon som har lust att förflytta er med hjälp av något som går lika snabbt som mina in-lines skulle jag gärna motionera på kajen från Alma-bron eller någon annan bilfri sträcka. Cykla eller åka sparkcykel eller vad ni nu kan tänka er är det jag kan tänka på.
Har ni lust att vara med i någon bokcirkel eller har någon av bokcirklarna plats för nya deltagare så säg till! Kanske har ni andra idéer om vad ni vill göra tillsammans med andra.  Hör av er, så skickar vi frågan vidare och kan också sätta in den på hemsidan.

Nu önskar jag er en skön helg och ser fram emot att ses ofta på våra arrangemang.

Hélène Mjörndal
ordförande sedan 2016!

 

KÄRA SWEOR

Här nedan följer några tankar om SWEA och några glimtar från ett skånskt sommarliv i bokskog i ansad förvildning.

Hantverkare råder över bottenvåningen i det hus, som jag bor i sedan 20 år. I det 46 år gamla huset lever vi nu och lagar vår mat. Nu har snickarna gått på semester och ingen bankar halv åtta på morgonen. Men det förblir arbetsplats tills allt förhoppningsvis är klart i september! Det gör att jag  missar “Tillbaka till stan” den 10 september då jag hoppas att ni blir många att ses på Svenska Klubben.

Den 4 oktober börjar regionmötet för vår region MEMA i Milano och det avslutas söndagen den 7 då de som önskar kan deltaga i en efterresa på tre dagar. Gå in på Milanos hemsida och anmäl er!  Länken finns också på SWEA Paris egen hemsida och på Internationals. Observera att anmälningstiden är senast den 15 augusti.

I anmälningsformuläret kan Du läsa om betalningssätt och att anmälningsavgiften är 75 €, att Du måste anmäla dig senast den 15 augusti och att det är först efter betalning som anmälan är bindande. Avbokning före den 31 augusti ger återbetalning av hela summan förutom registreringsavgiften och 1 – 15 september får du hälften tillbaka bortsett från registreringsavgiften. Det vore väldigt trevligt om vi kunde bli några fler än ordförande och Ann, som vann resebidraget. Skicka gärna mail och berätta så snart ni på allvar funderar på att åka. Säkert finns det möjlighet att ge varandra tips om bästa flyg och kanske billigare alternativ än det hotell, där konferensen äger rum.

Det kommer ett digert höstprogram från september och Margaretha har redan gett tider för de fyra planerade museibesökenmed Daniele som guide:

1 oktober kl. 11.45, Alfons Mucha på Musée du Luxembourg, 16 november kl. 10, Picasso bleu et rose på Musée d’Orsay, 4 december kl. 11.30, Giacometti på Musée Maillol och den 15 januari kl. 10.15, Caravaggio på Musée Jacquemart André.

Innan mitten av november ska vi hitta datum för besök i Atelier des Lumières (Paris 11e) för att se ljusspel med verk av  Klimt Schiele och Hundertwasser. En annorlunda upplevelse där utställningen är lika mycket konst som konstverken.

Kyrkan är bokad torsdagen den 6 december för vår julfest.

Vädret här i nordvästra Skåne är helt fantastiskt  soligt men idag har vi en ljusgrå dag. Jordgubbarna att inhandla på torget är godare än någonsin.  Blåbären mindre och svarta vinbären större  och en del av hallonen uttorkade. Ogräsmattan är full av nya sorters ogräs och vita tusenskönor bara några timmar efter klippning. Vi har tagit bort getingbon i jorden och sett en uggla och luddiga uggleungar flyga ut från ett träd några meter från ingången till huset. Ett nytt getingbo byggs under en trätrappa och det måste vi oskadliggöra.

Jag önskar Er alla en Glad Sommar!

Hélène
ordförande, SWEA Paris

 

Nyhetsbrev – september 2017

SWEA Paris 30 år

Lördagen den 16 september 2017 firade vi våra tre decennier på Seine från nio på morgonen till sex på kvällen. Vi hade glädjen att slippa det utlovade regnet förutom en störtskur på väg in till restaurangen La Fournaise på Île des Impressionistes i Chatou.  Under flera timmar matades vi med intressanta fakta om det vi passerade och om konsten och konstnärer under impressionismen av en imponerande kunnig fransk guide.  Glädjen över att tillsammans upptäcka och samtidigt umgås med varandra var påtaglig.  I foton syns hur sjalar och jackor behövdes för att värma oss så länge vi satt kvar uppe på däck med maximal utsikt.  Det var bara  nio grader på morgonen och gick inte över femton under dagen.

Våra bilder tagna av olika fotografer ger en liten inblick i vår fina gemenskap under denna dag, som slutade i solsken.  Härligt sätt att umgås.  Det var nog ingen som tidigare gjort en så lång båtutflykt på Seine och våra trettio år med SWEA är ju också en imponerande lång period.  Vi hoppas och arbetar för att fortsätta ännu i många år och måste kämpa för att få nya medlemmar i en stad och en tid då konkurrensen om vår tid är stor. Det är något av en tie-break att fylla på antalet medlemmar och inte förlora fler än de som kommer till. Så länge vi är kring 60 medlemmar så kan vi leva vidare men vi vill väldigt gärna öka för att ha en betryggande stor grupp Sweor att bjuda in till våra arrangemang.
Ju fler vi är ju lättare blir det att erbjuda intressanta aktiviteter.

Varma hälsningar

Hélène Mjörndal
ordförande

 

/ SWEA Paris