Network Menu

Museibesök – Kupka

Loading Map....

Datum/Tid
Datum - 2018-06-08
Klockan 15:00 – 17:00

Plats
Grand Palais

Kategorier


Fredagen den 8 juni kl. 15.00
Kupka: Pionnier de l’abstraction

Frantisek Kupka (1871 – 1957) är en av de få tjeckiska konstnärer som blivit känd internationellt. Han var en av upphovs-männen till det abstrakta måleriet tillsammans med bl.a. Kandinsky, Mondrian, Malevitch och Robert Delaunay.
Kupka utbildades i Prag och lärde sig fort att utnyttja färg och grafisk form. Han kom mycket ung till Paris, där han var den förste att övergå från jugendstil till abstrakt konst och visade att icke figurativ dekorationsmålning kunde vara en konstart i sig. Han ville själv inte definiera sin konst som abstrakt, utan betonade att den var « konkret, färgstark, formrik och dynamisk ».

Utställningen på Grand Palais är den första samlingsutställningen i Frankrike sedan den som visades 1989 på Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris. Utställningen täcker hela Kupkas karriär från debuten som symbolist via expressionismen till slutligen det abstrakta måleriet. Utställningen omfattar cirka 300 verk av en mycket speciell och engagerad konstnär, som haft ett avgörande inflytande på 1900-talets måleri.

Plats: Grand Palais, 3 av. du Général Eisenhower, Paris 8e
Métro: Champs Elysées Clémenceau (linje 1)
Kostnad: Inträde + hörlurar (kontant på plats). Tillkommer 15 €
i guidekostnad för dem som inte är med i museigruppen.
Anmälan: till margaretha.johnsson.miqueles@gmail.com
tel. 06 11 49 51 84 – senast den 5 juni.