Network Menu

Fortuny – un espagnol à Venise

Loading Map....

Datum/Tid
Datum - 2017-11-16
Klockan 11:00 – 13:00

Plats
Palais Galliera

Kategorier


Torsdagen den 16 november 2017 kl. 11.00

Mariano Fortuny y Madrazo (1871 – 1949) betraktar sig själv i första hand som målare, men har gått till eftervärlden som textilkonstnär och kläddesigner.

Han föddes i Andalusien i en kosmopolitisk konstnärsfamilj. Fadern dör tidigt och morfadern, direktör för Prado-muséet, ser till att han utbildas till konstnär enligt klassisk tradition. 1887 flyttar modern till Venedig med Mariano och hans syster. Fortuny börjar samla alla möjliga konstföremål och intresserar sig särskilt för de unika textilier hans mor valt ut. Han köper Palais Orfei, där han tillsammans med sin hustru installerar en textilateljé. Han skapar en ny typ av textilfärg och lyckas permanentplissera sidentyg. De trycker upp tyger i utsökt kvalitet med minoiska och koptiska mönster. De designar även mjuka och följsamma plagg inspirerade av antikens Grekland. Deras plagg köps av dåtidens kändisar, som grevinnan Greffulhe, Isadora Duncan, Lily Guerlain.

Efter hustruns död doneras Palais Orfei till staden Venedig för att bli ett Fortuny-muséum över hans arkiv, verk och samlingar. Hans tygmönster fortsätter att tryckas upp i en fabrik på ön Giudecca utanför Venedig.

En mångkunnig konstnär vars underbara kläder och textiler måste ses! Vi gör ett spontant besök utan guide.

Plats: Palais Galliera, 10 avenue Pierre 1er de Serbie, Paris 16e
Métro: Iéna
Kostnad: Inträde 10 €
Anmälan: till margaretha.johnsson.miqueles@gmail.com,
06 11 49 51 84 – senast den 15 november