Network Menu

Program som varit

Ett urval av våra program som varit under ungefär ett år bakåt:

Kimono-utställning på musée Guimet

Fredagen den 21 april 2017 var vi 8 Sweor som träffades för att se en mycket vacker samling kimono från det berömda ”modehuset” Matsuzakaya – Au bonheur des dames – grundat 1611. Den visades för första gången utanför Japan. Underbara färger, mönster och broderier som lyckats bevaras till vår tid.
Det fanns även verk av nutida modeskapare som John Galliano, Jean-Paul Gaultier… inspirerade av det japanska modet.
Efteråt gick några av oss till Moderna muséets terrass för att dricka något svalkande i den sköna vårsolen.

 

Promenad på l’Ile de la Jatte

Måndagen den 20 mars trotsade fyra spänstiga Sweor den ruggiga och lite kalla marsmorgonen med att vandra runt denna för somliga ganska okända ö i Seine, tillhörande  Neuilly-Levallois. Under promenaden, som tog precis 2 timmar, hann vi med att beundra olika arkitekturer och influenser i fransk byggnadsstil samt drömma oss tillbaka till impressionisttiden, då Alfred Sisley och George Seurat ofta satte upp sina stafflier på La Grande Jatte.
Tyvärr var den vackra kajpromenaden mot Neuillyhållet avstängd på grund av tidigare översvämningar, så den vandringen kanske vi kan njuta av en annan gång!  Utflykten avslutades med en välförtjänt god lunch på ett intilliggande café.
Så här trevligt kan ni också ha när ni kommer med på våra promenader!

Författarinnan Monica Braw

Måndagen den 27 februari träffades 19 Sweor för att lyssna till
författaren och journalisten Monica Braw som berättade fängslande om sin kommande bok, där hon beskriver den svenska författarinnan Edita Morris’ spännande liv. Gift med en rik amerikanare blev hon slottsfru i Frankrike och sedermera älskarinna till Nils Dardel.
En mycket lyckad och uppskattad eftermiddag.

Årsmöte 2017

Tisdagen den 21 februari hölls SWEA Paris årsmöte på Svenska Klubben.
Nära 30 Sweor var närvarande och började kvällen med ett glas vin och en “wrap”.
Verksamhets- och revisionsberättelse, budgetförslag, m.m. gicks igenom och den gamla styrelsen omvaldes. Två nya medlemmar invaldes : Anna Berrebi och Patrizia Carelli.
Kvällen avslutades för de som önskade fortsätta den goda gemenskapen med en kall tallrik och ett glas vin.

Julfest den 8 december

Hej tomtegubbar slå i glasen och låt oss lustiga vara…
Vi var nära 30 Sweor som sjöng och dansade, pratade och skrattade och åt av alla
de goda rätter som fanns på buffébordet tillagade av vår fina festkommitté.
Vi hade en härlig kväll i goda SWEA-vänners lag!

Promenad måndagen den 14 november

Vi var fyra Sweor som träffades vid Pont d’Alma för att promenera i ungefär två timmar längs Seine-kajen till Tuilerierna och sedan mot Palais Royal. Vi avslutade promenaden med en sallad i ett kafé intill la Comédie française.

Vinprovning

Den 8 november samlades ett 17-tal Sweor på Svenska klubben för att lära sig lite mer
om vinets värld.
Oenologuen Sylviane Turek lät oss smaka på fyra vita viner och tre röda och talade
inspirerande om dess utseende, doft och smak. Vi försökte upptäcka skillnaderna mellan olika
“cépages” och regioner som de kommer ifrån. Det finns mycket att lära… Vi kanske fortsätter till våren!

Coffe-morning hos Barbro den 4 november

kafferep2

En mycket livlig coffee morning med hög ljudnivå och glatt diskuterande. Sweorna undfägnades med kaffe, Toscatårta och diverse småkakor. Och syntes trivas, de sista troppade av en bra bit in på eftermiddagen.

 

Folkvisor och jazz

Ett 20-tal Sweor, med några män, träffades i Svenska kyrkans församlingssal
torsdagen den 27 oktober för att lyssna till Louise Agerman som sjöng jazz och
några svenska folkvisor ackompanjerad av sin man Joël Filliette, gitarr, och
Harry Goufin, bas.
Fin, njutbar musik med tyst och lyssnande publik.

Tillbaka-till-stan träffen

Tisdagen den 20 september ägde den traditionsenliga Tillbaka-till-stan träffen
rum hemma hos Karin Beaussant.
Vår festkommitté fick ännu ett tillfälle att bjuda oss på ett jättefint buffébord med pajer, smårätter, sallader…
Det var roligt att ses efter sommaren och hoppas vi ska få många tillfällen att träffas under höstens
många aktiviteter.
Vi hade också glädjen att hälsa välkomna två nya medlemmar.

Sommarlunch i det gröna

Den 10 juni samlades ett 20-tal Sweor vid Svenskhuset i Cité universitaire för att avsluta terminen med en sommarlunch organiserad och tillagad av vår duktiga festkommitté. Vi fick en härlig buffé med olika sallader och olika tilltugg, jordgubbar och glass…
Stämningen var på topp och även vädret …

Vandring i det historiska Quartier latin

Vår guide Peter Olson tog oss med på vandring den 28 april 2016.
Vi samlades vid métron Censier-Daubenton och gick sedan längs rue Mouffetard upp mot Panthéon och fortsatte sedan genom Luxembourg-trädgården ner mot Saint Sulpice. Peter hade mycket att berätta och solen sken. Vi avslutade på det kafé där Rimbaud skrev “Le Bateau ivre” vid 17 års ålder.

Africa-Team – föredrag den 7 april 2016

Ann-Sofie Timell-Soubrier berättade om sina tre år med Africa Team, en fransk välgörenhetsförening hon bildat tillsammans med familj och vänner. De hade tidigare varit i Senegal och bestämde att börja sin verksamhet där, i ett barnhem “La Pouponnière” i Mbour en stad söder om Dakar. 250 barn från nyfödda till 10 år finns på hemmet. Många av de nyfödda lämnas in för att mamman dött vid eller efter förlossningen. Barnen ska egentligen sedan tillbaka till någon i familjen, men det är inte alltid de vill eller kan ta emot dem.

Idag finns 146 medlemmar i föreningen och Ann-Sofie önskade de som vill välkomna att skriva in sig som medlem, 20 € per år, alla pengar går direkt till barnen utan någon mellanhand, heller inte till några administrativa kostnader. De driver också en liten verksamhet med fadderbarn. Just nu är en ny hemsida på uppbyggnad under tiden kan den som vill kan kontakta Ann-Sofie.

Ann-Sofie T_S

Konstrunda i Marais-kvarteren

Vi hade en mycket trevlig och glad runda i Marais-kvarteren torsdagen den 24 mars. Gick runt i tre timmar,13 Sweor och en kusin!
Alla var enthusiastiska och intresserade. Halva gruppen var med pâ restaurangen Grand Coeur vid Café de la Gare för en välförtjänt förfriskning efterât.
Ingmari

Semlor i Svenska kyrkan

17 mars samlades ett 15-tal i Svenska kyrkans församlingssal för att äta semlor – i sista laget innan påsk! Mums, mums!
Vi fick också lyssna till Stefan Kamensky som berättade mycket personligt om sitt liv från prästbarn i Malmö till sitt liv som diakon (eller snarare diakonkandidat) här i Paris. Diakoni är ett grekiskt ord som betyder “tjänst” och innebär omsorg om medmänniskor i livets olika situationer. Stefan gav flera exempel från t.ex. Teneriffa och Paris, efter terroristdådet den 13 november.
Vi fick en mycket gripande och trevlig eftermiddag!

Årsmötet februari 2016

Det var åter dags för årsmöte och gå igenom de gångna årets aktiviteter och budget, men även previsionerna för det nya året. Styrelsen omvaldes med två nya medlemmar – Ann-Sofie och Annika lämnade styrelsen efter många års engagemang. Hélène Mjörndal blev ny ordförande.
Som vanligt hade vi en god gemenskap kring en glas “mousserande” som aperitif och en smörgåstårta efter mötet. Ett 20-tal Sweor var närvarande.

Poesi hemma hos Birgitta Lindqvist

Den 4 februari fick vi en mycket trevlig och intressant stund hos Birgitta som vackert och engagerat läste dikterna hon översatt från kinesiska. De känsliga och intressanta dikterna är skrivna av en kvinna som bor i en liten kinesisk by och har publicerats enbart på Internet. Diktsamlingen är utgiven i enbart 100 ex. med litografier av Gabriella. Annika har stått för den hantverksmässiga tryckningen på vackert papper. Birgitta berättade också historien om sin lägenhet i ett 1500-talshus på Ile-St-Louis samt om några av sina antika ”skatter”. Dessutom fick vi tid att prata och ställa frågor. SWEA bjöd på vin med snacks.

 

SWEAS traditionella julfest

Den 15 december samlades över 30 Sweor till en glad julfest i Svenska Kyrkan. Vi åt gott – festkommittén hade tillagat mängder med traditionella julrätter – sjöng, skrattade och lyssnade till Sofie Nilssons vackra stämma när hon sjöng de  välkända julsångerna…

A la recherche du parfum perdu… l’Osmothèque à Versailles

Vi var ett litet gäng Sweor som tog oss till Versailles den 18 november och som efter en god lunch i en trevlig restaurant fick lära oss mycket om parfymens historia från Antiken till våra dagar. Vi fick dofta på nära 30 olika essenser : Eau royale (första seklet), eau de Cologne de Napoléon, Eau de Chypre (1917), Joy de Patou (1935) och förstås Guerlain, Ricci, Chanel, Balmain, Dior, Yves Saint Laurent…

Tillbaka-till-stan träff hemma hos Birgit

Festkommittén hade förberett en trevlig kväll hemma hos Birgit den 22 september – med gott att äta och dricka. Vi var 18 Sweor som hade mycket att prata om efter sommaren.

Utflykt till Grez-sur-Loing, den 17 september 2015

Tillsammans med Svenska kyrkan färdades ett 20-tal Sweor med buss till Grez-sur-Loing med Per Norinder som guide för att besöka den gamla skandinaviska konstnärsbyn, där Carl och Karin Larsson, Karl Nordström, Nils Kreuger, August Strindberg, m. fl. vistats flera perioder.
Vi fick veta mycket om byns historia och om hur konstnärskolonin haft det där under några decennier. Vi besökte de nyrenoverade lokalerna och kunde beundra den fina inredningen. Soffgruppen som SWEA Paris donerat en summa pengar till fanns på plats… Vi fick en god lunch i trevligt sällskap och tog sedan en promenad i byn, innan bussen tog oss tillbaka till Paris igen.
En mycket lyckad och givande dag…

Sommarlunch i det gröna
Svenskhuset i Cité universitaire, den 17 juni 2015

Vi hade en mycket lyckad picknick vid det svenska studenthemmet med god mat och trevligt umgänge.
22 Sweor hade slutit upp i det vackra vädret.

 Sista nätverksträffen
den 2 juni 2015

Swea_2-05-15
Fyra Sweor träffades på kaféet Les Editeurs nära Odéon för en trevlig kväll över en liten maträtt och ett glas vin.
Vi fortsätter till hösten med våra nätverkskvällar. Välkomna då.
Ni kan se på bilden : Ulla Authamayou, Ann Törnblad och Karin Parès. Ann Winstanley var fotograf.

Möbler – inredning – trender
19 maj 2015

Möbler-Design

 

The world of Jean-Paul Gaultier,
Grand Palais den 11 maj 2015

En mycket fin och trevlig utställning med animerade skyltdockor som en extra rolig detalj.
Denna gång hade vi ingen guide så vi gick i smågrupper. Efteråt gick några av oss till en närliggande bistro för trevligt umgänge och ett glas vin.

 Gaultier_2

Vandring i Montmartre den 14 april 2015

Vi var 15 Sweor som tillsammans med Peter Olsson promenerade i Montmartre längs flera pittoreska smågator bakom turiststråken. Peter berättade om Montmartre och om många av de konstnärer som bott och arbetat där. Solen sken från blå himmel och vi fick kunskap, motion och solbränna…

Coffeemorning i Svenska Kyrkan den 11 mars 2015

Estelle Ehrnst tog emot oss – 7-8 Sweor – med kaffe och semlor och berättade om att vara diakon : utbildning, plats i kyrkan, samtal och hjälp till unga och gamla… En givande förmiddag!

11_03_15

Teaterkväll med Mikaela Hagelberg den 3 mars 2015:
Den effektiva kvinnan

Vi var över 40 personer – Sweor och några andra – som lyssnade till Mikaela. En humoristisk och träffsäker monolog om kvinnan från vaggan till den “stora frigörelsen”. Alla kunde känna igen sig mer eller mindre… Vi hade en mycket trevlig kväll på Svenska klubben.

Konstrunda i Marais-kvarteren den 13 februari 2015

Ingmari tog med en grupp Sweor på flera gallerier :

– Marian Goodman – 79, rue du Temple (filmerna från St Petersburg)
– Max Hetlzer – 57 rue du Temple: Günther Förg,”Stations of the Cross” etc…
– Denise René – 22 rue Charlot (bara Ingmari och Hélène!)
– Thaddaeus Ropac – 7 rue Debelleyme med norrmannen Bjarne Melgaard
– Perrotin – J.R. Soto – 76 rue de Turenne

Efteråt åt vi en god lunch pâ restaurang Caruso – 3 rue de Turenne

P.S. Om ni promenerar i St Germain-kvarteret gå och titta på svenskan Gun Gordillos neonljusskulpturer på
Galerie Denise René – 196 bld St Germain. De är fantastiska, tycker Ingmari.

Årsmötet februari 2015

Vi hade som vanligt ett positivt och intressant årsmöte med god gemenskap. Efter att ha småpratat runt ett glas champagne vid baren, fortsatte vi i stora salen med genomgång av året som varit och previsioner för 2015. Nya styrelsen presenterades. Vi var 34 Sweor som deltog i mötet.

Missing People

Vi hade en mycket intressant kväll på svenska klubben i februari 2015 då Kenneth Söderlund, en av upphovsmännen till Missing People Sweden, berättade om dess verksamhet i Sverige med tusentals medlemmar som ställer upp på att söka efterlysta personer.
Tyvärr var det en liten skara Paris-Sweor som kom, men vi som var där hade det desto trevligare…!

Missing People

Julfesten 2014

Torsdagen den 27 december 2014 hade SWEA Paris sin årliga julfest och vi var nu tillbaka i Svenska Kyrkan. Vi var ett 30-tal Sweor som åt av årets första och godaste julbort! som vanligt tillagat av festkommitén. Ätandet blandades med glada julsånger, massa prat och lotteri.
Ingmari o Annika

 

Litteraturkväll med Mona Parent

Litteraturkväll hemma hos Lena Carlsson i hennes charmiga våning. Mona Parent berättade med inlevelse om Fredrika Bremer, hennes liv och hennes författarskap och början på kvinnorörelsen.

SWEA ART utställning

Vi var 17 Sweor och inbjudna på mycket god och glad lunch på bra restaurang mkt nära galleriet och sen ändå fler på vernissage med fina presentationer av de olika konstnärerna och Birgitta Lindqvist som lectrice av nyskrivna verk.
Hälsningar, Ingmari

SWEA’s framtid

“Framkom” SWEA’s fratidskommité som bildades under regionmötena i Bologna förra året uppmandade alla avdelningar att ha interna diskussioner om hur vi ser på SWEA’s framtid både regionalt och internationellt. Vi träffades en grupp hemma hos Barbro Ahlsén i Paris och för att diskutera och försöka analysera situationen nu och i framtiden.

Cilla Lewenhaupt – Gallerist

Vi var en mycket liten skara som åkte ut till Cilla Lewenhaupt – men så trevlig dag vi fick!
Cilla välkomnade oss med öppna armar till sitt galleri som samtidigt är hennes bostad. Vi blev bjudna på vacker konst, god mat och ett mycket varmt och intressant umgänge.
Vill du läsa om eller besöka Cillas galleri gå då in på http://www.cillart.com/galerie.html

Höstprogrammet 2014 innehöll som traditionsenligt är en “Tillbaka till Stan'” träff.

Vi var 20 personer i Birgits fina våning och alla uppskattade invigningskir, sallader och små ox-köttbitar ,tartes och mousse aux chocolat délicieux!
Lisbeth skötte om välkomsttalet och stämningen var hög!
Ingmari

 

Besök av utställningen med tavlor av Caillbotte i Yerres
som avslutning i juni.

Konstnären Gustave Caillebotte född 1848 Paris i en förmögen familj ärvde egendomen i Yerres där utställningen gjordes. Hans enormt charmiga impressionistiska verk är inspirerad av naturen och landskapet runt Yerres. Ett 40-tal tavlor målade mellan 1875 och 1879. Efter utställningen åt vi lunch tillsammans och blev sedan inbjudna att ta kaffet hos Rose-Marie Deze som bor i Yerres. Mycket lyckad avslutning!

 

Har svenska språket en själ?

Catharina Grünbaum kåserarade om svenska språket och vi hade en mycket fin kväll på svenska klubben.
Catharina är hedersdoktor vid Stockholms universitet har bland mycket annat gett ut ett antal böcker där hon på ett humoristiskt vis tar upp olika språkfrågor.
Catharina Grünbaum

Temalunch med Carl-Henrik Svenstedt

Svenska klubben och SWEA organiserade en temalunch dit vi hade inbjudit Carl-Henrik Svenstedt, tidigare chef för Svenska kulturhuset i Paris.
Vi fick då nöjet att höra honom kåsera kring sin kommande bok, “Den lilla historien”, samt lite berättelser från hans tidigare kulturarbete i Paris.